Wat is het EPC juist?

 

 

 

Het energieprestatiecertificaat (EPC) vertelt hoe goed een woning scoort op het gebied van energieprestatie. Een goede energieprestatie betekent een laag energieverbruik en dus een lage energiefactuur. Maar er is meer.

 

 

 

              epc

Wat vertelt het energieprestatiecertificaat?

Op het energieprestatiecertificaat staat onder meer de energiescore die de woning behaalt, wie het rapport heeft opgesteld, tips om nog energiezuiniger te wonen, enzovoort. De energiescore wordt aangeduid op een kleurenbalk, van groen naar rood. Voor de eigenaar is het EPC een hulp om de marktwaarde van zijn woning te bepalen, terwijl de kandidaat-bewoners een idee krijgen van de energiezuinigheid van hun toekomstige woning. Het is een nieuw instrument van de overheid om de energiezuinigheid van koop- en huurwoningen te stimuleren.

 

 

 

Hoe bekom je een energieprestatiecertificaat?

Het EPC moet worden opgesteld door een energiedeskundige type A, die door de Vlaamse overheid is erkend, zoals epcman.be.
De energiedeskundige komt eerst ter plaatse de woning inspecteren. Dak, muren, vloer, ramen en deuren worden onder de loep genomen, evenals de gebruikte isolatiematerialen en de verwarmingsinstallatie. Bij de opmaak van het EPC wordt alleen rekening gehouden met de gegevens van de woning en niet met de leefgewoonten van de bewoners. De opmaak van het EPC neemt gemiddeld een halve dag in beslag.


De stappen die moeten doorlopen worden om tot een epc te komen, kan je bekijken op 'Hoe komt het EPC tot stand'.

 

 

 

Is een energieprestatiecertificaat verplicht?

 

Voor nieuwbouwwoningen is het energieprestatiecertificaat (EPC) reeds verplicht sinds 1 januari 2006 (= EPB-aangifte).
Vanaf nu moet je ook voor een bestaande woning een EPC kunnen voorleggen,zowel als je het pand wilt verkopen (vanaf 1 november 2008) of verhuren (vanaf 1 januari 2009). Het EPC is het gevolg van de Europese Richtlijn van 2002. Daarmee wil de Europese Unie meehelpen aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en zo tegemoet komen aan de doelstellingen van het Kyotoprotocol.

 

 

 

Wat kost een energieprestatiecertificaat?

 

De prijs hangt ondermeer af van de soort woning en de documenten die je aan de expert kunt tonen (plannen, facturen…). Bij verkoop van een woning wordt het originele EPC overhandigd aan de nieuwe eigenaar. Vanaf begin 2009 zal in de notariële akte daarover een speciale clausule worden opgenomen. Bij verhuur krijgt de huurder alleen een kopie van het EPC, het originele certificaat blijft bij de eigenaar.

De exacte prijzen kan u hier bekijken.

 

 

Wat is de geldigheidsduur?

 

Het energieprestatiecertificaat is tien jaar geldig, ook als het gebouw opnieuw wordt verkocht of verhuurd.

 
 

 

 

 

 

 

Meer info:

 

Het energieprestatiecertificaat bij verkoop en verhuur van bestaande woongebouwen is verplicht bij de verkoop en verhuur van elke wooneenheid en moet dus opgemaakt worden per woning, per appartement, per studio...

Het EPC bij verkoop betreft enkel verkoop in volle eigendom. Bij schenking, bij verkoop van enkel vruchtgebruik, bij gerechtelijke onteigening, ... is dus geen EPC verplicht.

Een wooneenheid is elke eenheid in een gebouw met woonfunctie die energie verbruikt ten behoeve van mensen en die over de nodige (woon)voorzieningen beschikt om autonoom te functioneren. Woningen die op geen enkele manier verwarmd worden, moeten niet over een EPC beschikken. 
Ook voor onbewoonbaar verklaarde woningen is geen EPC nodig bij verkoop.

Voor studentenhomes die bestaan uit studentenkamers zonder badkamer en keuken, moet een energieprestatiecertificaat opgemaakt worden voor het gebouw in zijn geheel aangezien een studentenkamer zonder badkamer en keuken niet gezien wordt als een aparte wooneenheid.

Ook serviceflats worden beschouwd als residentiële gebouwen. Voor serviceflats die verkocht worden, dient een EPC voor bestaande woning opgesteld te worden. Indien de serviceflats worden verhuurd, dient een EPC opgesteld te worden als er effectief een huurovereenkomst met de bewoner wordt afgesloten. Indien geen huurovereenkomst wordt afgesloten, maar als er voor de serviceflats met een dagprijs wordt gewerkt (zoals bij een rusthuis het geval is), dan dient geen EPC bij verhuur te worden opgemaakt. Rusthuizen en andere welzijns- of gezondheidsvoorzieningen vallen onder het toepassingsgebied EPC voor publieke gebouwen.

Een EPC voor residentiële gebouwen die verhuurd worden dient enkel opgemaakt te worden in geval van gewone huur, voor zover het gaat over een verhuur over een periode van meer dan twee maanden, en in geval van woninghuur (woninghuur is van toepassing op woningen die de huurder als zijn hoofdverblijfplaats bestemd). Concreet betekent dit dat vakantiewoningen, waarvan de huurovereenkomsten voor minder dan twee maanden worden gesloten, niet over een EPC dienen te beschikken. 

Het energieprestatiecertificaat blijft 10 jaar geldig. Wanneer de wooneenheid opnieuw verkocht of verhuurd wordt, binnen deze geldigheidstermijn van tien jaar, moet geen nieuw EPC voor verkoop of verhuur opgemaakt worden. Uiteraard moet wel steeds een kopie in geval van verhuur en het originele EPC in geval van verkoop worden meegegeven aan de nieuwe huurder of koper.  
Als in de woning intussen maatregelen zijn doorgevoerd waardoor het gebouw energiezuiniger is geworden, bijvoorbeeld het vervangen van enkel glas door isolerend glas, kan de eigenaar er baat bij hebben om een nieuw energieprestatiecertificaat te laten opmaken. Het nieuwe energieprestatiecertificaat zal dan een betere score geven. 
Indien de woning recent werd gebouwd zodat reeds een energieprestatiecertificaat bij bouw beschikbaar is, moet geen EPC voor verkoop en verhuur van woongebouwen opgemaakt worden zolang het EPC voor nieuwbouw geldig is (eveneens 10 jaar).

Als u nu een woning verhuurt én het huurcontract wordt niet vernieuwd na 1 januari 2009 én de huurder blijft dezelfde, dan moet u geen EPC laten opmaken. Indien u na 1 januari 2009 wel een nieuwe huurder krijgt, dan moet u wel een EPC laten opmaken.

 

 

 

Hotlinks

Waterkeuring »
U hebt een keuring nodig voor u sanitaire installatie?

 

Elektriciteitskeuring »
U hebt een keuring nodig voor u elektrische installatie?

 

Plaatsbeschrijving»
U hebt een professionele plaatsbeschrijving nodig?

 

Groene energie»
U wenst meer info over hernieuwbare energie?

Energie Prestatie Certificaat

 

 

                               epcman.be - info@epcman.be - 0479/21.79.71